İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, en geç 1/1/2016 tarihine kadar, e-Arşiv Uygulamasına geçmek zorundadır. Bunun dışında, isteğe bağlı kullanım gerçekleştirilebilir.
e-Fatura saklama hizmeti, | e-Arşiv Uygulaması, |
e-Fatura kapsamında
oluşturulan faturaların elektronik ortamda saklanmasını sağlayan hizmettir. |
e-fatura haricinde
kesilen faturaların e-Arşiv Faturası şeklinde oluşturulmasını, 2. nüshalarının elektronik ortamda saklanmasını ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na, belirlenen standart formatta aylık olarak, raporlanmasını kapsamaktadır. |
Her iki hizmetide Uyumsoft güvencesi ile temin edebilirsiniz.
Uyumsoft, e-Arşiv sisteminde zaman damgası gömülü olarak bulunmaktadır. Bu sebeple, ayrıca mükellef tarafından temin edilmesine gerek bulunmamaktadır.
Uyumsoft her ayın 15 inde bir önceki aya ait e arşiv raporunu GİB’e web servis üzerinden göndermektedir.papor i dönüşüm portalı üzerinden incelenebilir.
Vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda fatura, malın teslimi ya da hizmetin ifası anında elektronik ortamda iletiliyorsa müşteriye bu faturanın kâğıt çıktısı verilir. Bu durumda çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. Bu imkândan yararlanabilmek için faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi zorunludur.
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükelleflere e-Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenen fatura kâğıt ortamında teslim edilir. Bu kapsamda, alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve “İrsaliye yerine geçer.” ifadesinin yazılması zorunludur.