İnbekbt e-Dönüşüm

Son zamanlarda yaptığınız bir alışveriş sonrasında faturanızın, tarafınıza e-posta ile ulaştırılacağını muhtemelen sıklıkla duyuyorsunuzdur. Evet, 1 Ocak 2016 itibariyle uygulama kapsamı genişletilen e-fatura sistemi artık birçok alışverişte karşımıza çıkıyor. Eskiden elden aldığınız fiş ve faturaların yerini alan e-fatura, tahmin ettiğiniz gibi elektronik ortamda hazırlanan faturalardır. Bir kağıda basılmazlar ve sunucular tarafından alıcı ile satıcılara iletilirler. Kağıt faturalar ile birebir aynı hukuki nitelikleri taşımaktadır. Vergi Usul Kanunu gereği bir faturada yer alması gereken tüm bilgileri içerir. Alıcı ve satıcı arasındaki iletişim merkezi platform olarak belirlenen GİB üzerinden hazırlanmaktadır.


Konu e-Fatura olunca akıllara gelen ilk şey “kimler e-Fatura kullanabilir?” sorudur. Şöyle ki; e-Faturanın avantajlarından yararlanmak isteyen herkes e-fatura kullanabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlemiş olduğu bildiriye göre, “Madeni yağ lisansına sahip ya da bu firmalardan mal alıp yıllık satış tutarı 25 milyon TL üzerinde olan firmalar ve ÖTV’ye tabi kolalı gazoz, alkollü içecek ya da tütün üreten ya da ithal eden firmalar ve bu firmalardan mal alıp yıllık satış tutarı da 10 milyon TL üzerinde olan firmalar” e-Fatura kullanmak zorundadır. İlk başlarda e-fatura kullanıcıların bu kriterlere uymaları gerekmektedir. Daha sonra isteyen firmalar da e-Faturaya geçebilirler.


e-Fatura’nın Avantajları Nelerdir?

  • Yazıcı, toner, kartuş, kağıt gibi malzemelerde maliyetinizi azaltır.
  • Faturalar internet üzerinden olacağı için saklanması çok daha güvenli ve kolay olur.
  • Geçmişe dönük faturalar daha kolay bulunabilir.
  • İki firma arası fatura alımı ve gönderimi çok daha rahat olur.
  • Kargo ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.
  • Muhasebe sisteminiz ile entegre edebilirsiniz.
  • Faturaların kaybolma riski azalır.
  • Tamamen çevre dostudur.
  • Satıcılarınız ve müşterileriniz ile daha kolay mutabakat sağlarsınız.


e-Fatura’nın avantajları bir yana bazı önemli durumlar vardır. Örneğin, 7 günden daha fazla geriye dönük fatura kesemezsiniz. Ya da e-Fatura kullanmayan bir firmaya, e-Fatura kesemezsiniz. Aynı zamanda tüm faturalarınız Maliye tarafından anlık olarak izlenir.
Birkaç yıl önce yürürlüğe giren e-Fatura, artık birçok işletme için zorunlu hale gelmiştir. Ve gelecekte bütün işletmeler için zorunlu olacağını hatırlatmak isteriz.


e-Dönüşümün doğru adresi

Avantajlardan faydalanmaya başlamak için

Hemen Başvurun !